آزمون ناپارامتری کوکران

آزمون کوکران یک آزمون ناپارامتری است که به بررسی متغیرهای دو مقداری در حالتیکه بیش از دو گروه در دست است، می پردازد. این آزمون تعمیم یافته ی آزمون مک نمار به حساب می آید.

دانشجویان گرامی توجه شود که آزمون کوکران با فرمول کوکران برای تعیین حجم نمونه دو موضوع کاملا متفاوت هستند. اگر به دنبال روش کوکران برای تعیین حجم نمونه هستید، این لینک را ببینید:  محاسبه آنلاین حجم نمونه با فرمول کوکران

این آزمون زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که تعداد گروه ها 3 یا تکرارها 3 یا بیش از 3 باشند. در این روش باید متغیر پاسخ یا وابسته به صورت مقادیر دو ارزشی مانند «موافق یا مخالف»، «بلی یا خیر» و نظیر اینها باشد و بتوان کدهای صفر و یک را برای آن ها در نظر گرفت. در این روش نمره دهی به وجود صفت مورد نظر موافق، موفقیت و… عدد یک و در صورت عدم برقراری صفت مورد نظر عدد صفر برای آن منظور می شود.

فرضیه ی صفر در این آزمون بیان می دارد که میان گروه ها یا تکرارهای مختلف در زمینه متغیر مورد آزمون یا وابسته تفاوت معنی داری وجود ندارد. فرضیه ی مقابل (فرضیه ی پژوهش) وجود تفاوت معنی دار بین گروه های مورد بررسی را می رساند. برای آزمون این فرضیه با استفاده از آماره کوکران ابتدا داده ها را به صورت صفر و یک تبدیل می کنیم. آماره آزمون به صورت زیر تعریف می شود :

که در آن k تعداد گروه ها یا تکرارها، n تعداد آزمودنی ها، x_i جمع مقادیر مربوط به آزمودنی i ام در گروه ها (تکرارها) ی مختلف، y_j جمع پاسخ های تمام آزمودنی ها در گروه (تکرار) j ام و همچنین

، میانگین مربوط به کل گروه ها می باشند.

به منظور بررسی نتیجه حاصل از این آماره از جدول توزیع کای دو استفاده می شود. با توجه به سطح خطای مورد نظر که به طور معمول 0.05 درنظر گرفته می شود، مقدار کای دو بحرانی را با k-1 درجه آزادی از جدول آن بدست می آوریم. چنانچه مقدار آماره Q بزرگتر از مقدار بحرانی جدول باشد، فرضیه صفر یعنی «عدم وجود تفاوت بین گروه ها (تکرارها)» تأیید نمی شود.

البته با توجه به p-مقدار آزمون نیزمی توان در مورد تأیید یا رد فرضیه تصمیم گیری نمود. چنانچه p-مقدار کمتر از 0.05 (سطح اطمینان آزمون) باشد، فرضیه صفر پذیرفته نمی شود.

منبع : پژوهش، پژوهشگری و پژوهشنامه نویسی / نوشته خلیل میرزایی / انتشارات جامعه شناسان / 1388.

 

براي مشاهده ساير مقاله هاي تحليل آماري اين وب سايت بر لينک زير کليک نماييد: صفحه مقاله هاي تحليل آماري

4.3/5 - (6 امتیاز)

مشاهده دیدگاه ها (6)

  • سلام
    خسته نباشید
    من 14 تا ازمودنی دارم و 4 رفتار مختلف، که مقادیر اندازه گیری شده برای هر رفتار و برای هرفرد یکسان نیست، به فرض مثال برای ازمودنی اول از رفتار یک 30 تا ازمایش تکراری دارم (این 30 تا ازمایش مستقل نیستند چون تکرار میشوند) برای رفتار دوم 50 تا، برای رفتار سوم 35 تا و برای رفتار چهارم 10 تا ازمایش، حالا این تعداد برای ازمودنی دوم دوباره فرق داره میخوام معناداربودن رفتارها رو بررسی کنم از چه ازمونی میتونم استفاده کنم؟ خواهش میکنم کمکم کنید خیلی مطالعه کردم ولی چیزی دستگیرم نشد.

    • سلام اگر میخواهید 4 رفتار رو در هر فرد جداگانه بررسی بکنن یه ستون مربوط به کدگذاری رفتار درست کنن و از 1 تا 4 کدگذاری کنین. و در ستون دوم اندازه گیری های انجام شده بر ای هر 4 رفتار رو به ترتیب زیر هم بیارین و آنالیز واریانس یا کروسکال والیس انجام دهید.

  • سلام خسته نباشید
    من میخواستم بدونم این فرمول کوکران با نرم افزار sppsبه چه صورتی هستش ممنون میشم کمکم کنید

    • سلام. فرمول کوکران برای تعیین حجم نمونه در تحقیقات میدانی و پیمایشی استفاده می شود. بر اساس میزان خطا و حجم جامعه، حجم نمونه را برای شما محاسبه می کند.
      این مساله با آزمون کوکران که در اینجا گفتیم خیلی فرق دارد. برای کسب اطلاعات کامل در خصوص محاسبه حجم نمونه با فرمول کوکران این صفحه را از سایت دیگر ما ببینید: محاسبه آنلاین حجم نمونه کوکران

  • با سلام خسته نباشید من یک پرسشنامه 4 قسمتی دارم که 33 سوال هست و 4 تای ان تشریحی 29 تای آن از خیلی مخالفم تا خیلی موافقم است. چطور آزمون کوکران را انجام بدهم . ممنون

    • سلام. با توجه به نوع پرسشنامه ای که دارید، این آزمون برای کار شما قابل انجام نیست. کلا آزمون کوکران بسیار کم کاربرد است.
      اگر احیانا منظورتان فرمول کوکران برای تعیین حجم نمونه است، به این صفحه بروید و به صورت آنلاین آنرا حساب کنید: https://www.spss-iran.com/sample-size/

مطالب مرتبط